Ultimátní průvodce motocyklovými okruhovými dny v Evropě

Motocyklový okruhový den je plný vzrušujících událostí, ať už jste závodník, nebo divák. Pokud jste fanouškem závodů nebo se chcete sami zapojit, není nic lepšího než vyrazit na okruhový den ve vašem okolí a vyzkoušet si závodění na vlastní kůži.

V tomto průvodci vám představíme nejlepší motocyklové okruhy v Evropě a dáme vám několik důležitých rad pro okruhové dny. Od Monzy po Le Mans – poznejte ty nejlepší příležitosti zážitkových dnů na motorce.

Supersport

Fireblade 2024 s jezdcem na trati

Vysvětlení motocyklových okruhových dnů

Motocyklový okruhový den neboli track day je akce pro motocyklové nadšence a jezdce. Obvykle se koná na profesionální závodní dráze, kde se návštěvníci mohou účastnit jednodušších jezdeckých disciplín nebo zdokonalovat své jezdecké dovednosti. Tratě nabízejí také lekce pro jezdce, jejichž cílem je pomoci vám zlepšit se jako jezdec na trati a ukrajovat sekundy z vašeho času na kolo. Motocyklové zážitkové dny jsou obecně příležitostí pro podobně smýšlející nadšence, aby se sešli a procvičili si své jezdecké schopnosti.

Fireblade 2024 s jezdcem na trati

Jaké výhody přináší okruhový den pro motocykly?

Ať už se chystáte soutěžit v rámci svého prvního motocyklového okruhového dne, jste zkušený profesionál, nebo chcete jen být u toho, mají tyto populární akce mnoho výhod.

Setkání s dalšími jezdci – nejenže se můžete setkat s dalšími nadšenci a sdílet s nimi své příběhy, ale motocyklové okruhové dny jsou skvělým místem, kde se můžete od ostatních učit. Promluvte si se zkušenými profesionály, nebo předejte své vlastní znalosti novým jezdcům.
• Vyzkoušení nové výbavy – koupili jste si nový motocykl nebo jste jen zatím nenašli bezpečné místo, kde byste si mohli vyzkoušet, co dokáže? Profesionální okruh je tím ideálním místem. Je to sledované a kontrolované prostředí, takže budete v bezpečných a zkušených rukou.

Fireblade 2024 s jezdcem na trati

Jak najít akci okruhového dne pro motocykly?

Přestože se už možná nemůžete dočkat, až vyrazíte, je několik věcí, na které byste měli při hledání okruhového dne ve svém okolí myslet.

• Poloha – vhodnost trati pro vás bude záviset na tom, jak daleko chcete cestovat. Možná je dobrý nápad se v případě vaší první akce držet místní trati – můžete si ale také udělat výlet a navštívit vzdálenější zemi.
• Termíny – na profesionálních závodních okruzích se koná mnoho akcí, takže si budete muset důkladně ověřit přesné termíny okruhového dne, kterého se chcete zúčastnit.
• Trať – každý okruh je jiný a bude zahrnovat různé prvky. Je dobré si rozmyslet, jak moc velkou výzvu si chcete dát, a vybrat si trať, která bude ideální pro vaši úroveň dovedností.

Fireblade 2024 s jezdcem na trati

Jak drahé jsou okruhové dny?

Cena dnů na okruhu pro motocykly se může lišit. Může k tomu přispět mnoho různých faktorů, trať, místo, roční a denní doba. Pokud chcete ušetřit, večerní jízdy ve všední dny mohou být cenově dostupnější. Jak si jistě dokážete představit, víkendové letní akce jsou vzhledem k ročnímu období a velkému zájmu dražší. Jakmile si vyberete trať, navštivte její webové stránky a podívejte se, jaké akce se na ní konají. My jsme shromáždili výběr tratí podle polohy, složitosti a cenové dostupnosti.

Která trať je pro vás ta pravá?

Trať
Místo
Popis
Webové stránky trati
Circuito de Jerez

Circuito de Jerez

Andalusie, Španělsko
Circuito de Jerez je jeden z klasických španělských motocyklových okruhů. Je známý svými technickými zatáčkami a složitým uspořádáním a je skvělým místem pro nové jezdce i zkušené profesionály. Závody na okruhu Jerez vám pomohou posunout vaše hranice jako začátečníka a zkušeným jezdcům poskytnou ideální podmínky pro vzrušující jízdu. Nabízí jeden z nejlepších zážitků ze všech španělských okruhových dnů.
TT Circuit Assen

TT Circuit Assen

Assen, Nizozemsko
Akce na okruhu Assen TT, který je známý jako „katedrála rychlosti“, jsou vzrušující a vhodné pro jezdce všech úrovní, takže jsou oblíbenou destinací pro nizozemské i mezinárodní fanoušky motocyklových závodů. Je to jedna z nejlepších atrakcí motoristického sportu v Nizozemsku, kde se jezdí závody Dutch TT. Navíc je díky svým pověstným rychlým zatáčkám a svižným rovinkám skvělým místem pro vyzkoušení modelu Super Sport Fireblade.
Circuit de la Sarthe

Circuit de la Sarthe

Le Mans, Francie
Okruh Circuit de la Sarthe, který je domovem legendárního závodu 24 hodin Le Mans, je proslulý svými dlouhými rovinkami. Proto je fantastickým místem, kde můžete nabrat rychlost a zúčastnit se klasických vytrvalostních závodů Le Mans – místem, kde se bude dařit malému, ale svižnému modelu CBR650R. Je to náročná vytrvalostní trať, která je pro zkušené jezdce vzrušující. Navíc je to jedna z nejikoničtějších francouzských motoristických soutěží.
 
Autodromo Nazionale Monza

Autodromo Nazionale Monza

Monza, Itálie
Z Le Mans do Monzy – od jedné ikonické trati ke druhé. Tento král milánských motoristických závodů se pyšní vysokorychlostní tratí s ikonickými klopenými zatáčkami. Při prohlídce tohoto legendárního místa se ponořte do historie závodů v Monze. Možnost vyjet i se starším modelem Honda a prozkoumat tento světoznámý italský okruh Grand Prix je jedinečná příležitost.
Castle Donington, Velká Británie

Castle Donington, Velká Británie

Castle Donington, Velká Británie
Donington Park je významnou součástí britského motoristického dědictví, protože je prvním skutečným silničním okruhem v zemi a je nejstarším, který se stále používá. Komplexní a rychlý okruh s bohatou historií motoristického sportu je okruhem, na kterém můžete překonávat své limity.
Nürburgring

Nürburgring

Pohoří Eifel, Německo
Tohle je tak trochu bonus. Nürburgring je často otevřen pro turistické jízdy (Touristenfahrten), na které si můžete vzít svůj vlastní motocykl a jezdit dle vlastní libosti. Závodní okruh v pohoří Eifel hostí legendární německé motoristické závody a zahrnuje i kultovní trať Grand Prix Nordschleife. Je známá jako "Zelené peklo" a patří k nejnáročnějším tratím na světě. Zážitek na Nürburgring Nordschleife proto doporučujeme zkušeným jezdcům, kteří hledají maximální vzrušení.

Výběr méně známých, ale vynikajících okruhů

Trať
Místo
Popis
Webové stránky trati
Okruh Estoril

Okruh Estoril

Portugalská riviéra, Portugalsko
Motocyklový okruh Estoril Circuit se nachází v nádherném prostředí Portugalské riviéry a nabízí vzrušující mix rychlých a technických úseků. Nejenže je známý jako jeden z náročnějších a techničtějších zážitků motoristického sportu v Portugalsku, ale má také bohatou historii pořádání MotoGP a dalších velkých závodů.
Circuit Paul Armangac

Circuit Paul Armangac

Nogaro, Francie
Circuit Paul Armagnac, známý také jako Circuit de Nogaro, je závodní okruh pro motorsport v obci Nogaro v departementu Gers v jihozápadní Francii. Trať je poměrně plochá, ale obsahuje několik rychlých rovinek, které jsou na obou koncích propojeny několika úzkými a technickými úseky.
Tor Poznań

Tor Poznań

Poznaň, Polsko
Tor Pozań je největší polský okruh dlouhý více než 4 km. Vyznačuje se kombinací složitých, klikatých úseků a několika rovinek, které si udržují dobrou plynulost a mají pozitivní ohlasy od jezdců i řidičů.
Slovakia Ring

Slovakia Ring

Orechová Potôň, Slovensko
Díky parametrům trati je SLOVAKIA RING jedním z nejdelších stálých okruhů v Evropě. Je technicky náročná i pro ty nejzkušenější jezdce, zatímco velké výběhové plochy přispívají k maximální bezpečnosti. Na trati jsou čtyři náročné umělé horizonty, které nabízejí ještě více adrenalinu.
Circuito de Navarra

Circuito de Navarra

Los Arcos, Španělsko
Okruh Navarra, který se nachází nedaleko města Los Arcos, je multidisciplinární sportovní areál s 2,4 km dlouhou silniční tratí. Trať má od všeho trochu a vyžaduje vyvážené nastavení, které dokáže zvládnout vysoké nároky rychlého a plynulého úvodního úseku i technické zatáčky zadní poloviny okruhu.
CBR600RR v depu, připravená k výjezdu na trať.

Příprava na okruhový den na motocyklu

Než vyjedete na trať, musíte být plně vybavení. To znamená ujistit se, že máte veškerou vhodnou motocyklovou výbavu. Většina akcí vyžaduje, aby si jezdci přivezli vlastní vybavení, které se často kontroluje, aby splňovalo určité bezpečnostní normy. Důležité je také zajistit, aby byl připravený váš motocykl. Zvažte, zda si s sebou vzít náhradní pneumatiky a další věci, které by mohlo být během dne potřeba vyměnit. Například: stupačky, pneumatiky, spojkovou/brzdovou páku, náhradní kryty a stojan do paddocku. Je třeba také zvážit přepravu motocyklu na závodiště a zpět. Po dlouhém dni na trati nemusí být váš motocykl v ideálním stavu pro jízdu na silnici, proto doporučujeme motocykl přepravovat, pokud je to možné. 

MOTOCYKLOVÉ VYBAVENÍ, KTERÉ BUDETE POTŘEBOVAT:

Zde je několik položek, které byste měli pro svůj motocykl před odjezdem na okruhový den zvážit.

Zahřívače pneumatik – než vyjedete na trať, je dobré pneumatiky zahřát, aby měly optimální přilnavost a výkon od samého začátku.

Náhradní pneumatiky – pneumatiky se budou hodně namáhat, takže abyste mohli svůj čas na trati maximálně využít, zvažte možnost vzít si náhradní sadu pneumatik.

Stupačky – je vhodné vzít si náhradní sadu pro případ, že se rozbijí nebo je ztratíte.

Spojková a brzdová páka – zvažte, zda si nevzít náhradní, kdyby bylo nutné seřízení nebo výměna.

Stojan do paddocku – drží motocykl zvednutý, což usnadňuje provádění průběžné údržby.

Náhradní sada krytů – vezměte si s sebou náhradní sadu pro případ poškození během jízd. Hodí se k ochraně motocyklu během jízd na trati.

Demontujte nebo zalepte světlomety a směrovky – abyste omezili riziko úlomků na trati a poškození motocyklu, doporučuje se demontovat směrovky a zalepit světlomety.

Když máte požadavky na motocykl vyřešené, je čas se ujistit, že máte veškerou výbavu a jste připraveni vyrazit. Podívejme se na některé konkrétní vybavení, které budete potřebovat, než vyrazíte na okruhový den. Připravenost a maximální bezpečnost jsou nesmírně důležité.

Přilba – musí mít schválení FIM.

Boty – kombinéza musí přesahovat boty o 70 mm.

Rukavice – musí překrývat kombinézu alespoň o 50 mm.

Chrániče – na kolena, lokty, ramena a boky. Možná budete potřebovat také slidery, které ochrání vaše kolena v ostrých zatáčkách.

Kožené oblečení – jednodílné nebo alespoň dvoudílné. Zip musí obepínat váš pas v rozsahu 360°.

Ochrana hrudníku a zad – ta je nyní povinná ve většině zemí Evropy.

Fireblade s jezdcem chystajícím se vyjet na trať.

Osobní příprava

Známe ten pocit – máte den nebo dokonce ještě týden před motocyklovým okruhovým dnem a nemůžete se dočkat. Než ale vyrazíte, je třeba si uvědomit několik věcí týkajících se osobní přípravy.

Jezte – než se vydáte na trať, pořádně se najezte a nezapomeňte si přibalit svačinu, která vám dodá energii, například ovoce a proteinové tyčinky.

Pijte – stejně jako v případě jídla dbejte na dostatečný přísun vody. Závodění může být vyčerpávající, protože se při něm potíte a ztrácíte tekutiny - proto dbejte na hydrataci.

Spánek – nepodceňujte sílu kvalitního spánku – obzvlášť před velkým závodním dnem. To vám pomůže zůstat ve střehu a vyhnout se výpadkům koncentrace.

ČASTO KLADENÉ DOTAZY