Jak rychle se nabije akumulátor elektromobilu?

Zajímá vás, jak dlouho trvá nabíjení elektromobilu? Zjistěte vše, co potřebujete vědět o rychlosti nabíjení, veřejném a domácím nabíjení a různých faktorech, které mohou ovlivnit dobu nabíjení elektromobilů.

Tyto a další informace zjistíte v tomto praktickém průvodci od společnosti Honda.

Jak dlouho trvá nabíjení elektromobilu?

Doba nabíjení elektromobilu se může lišit a může trvat od 30 minut do několika desítek hodin. Výsledky se budou lišit v závislosti na velikosti akumulátoru, výkonu nabíjecí stanice a výkonu palubní nabíječky vozu. Domácí nabíjení přes noc je sice pomalejší, ale může přinést velké úspory.

•Dva největší faktory, které přispívají k dlouhé době nabíjení, jsou velký akumulátor a nabíjecí stanice s nízkým výkonem.
•Nabíjení z domácí elektrické sítě může trvat déle než v případě jiných nabíjecích stanic, protože výkon sítě činí obvykle pouze 3,7 kW, klasická domácí zásuvka pak obvykle poskytuje dokonce jen 2,3 kW. Nabíjení 60kWh akumulátoru tak může trvat celý den.
• Domácí nabíječka o výkonu 11 kW by dokázala stejné vozidlo nabít ze stavu vybitého akumulátoru za méně než 6 hodin, přičemž většina domácností uvedený výkon bez problémů zvládne.
•V závislosti na vašich jízdních zvyklostech je možné, že ne každý den budete vozidlo nabíjet ze stavu prázdného akumulátoru.
•Máte k dispozici veřejné nabíjecí stanice s vysokým výkonem. Tyto stanice mohou disponovat výkonem od 50 kW až po 100+ kW a zvládnou tak vaše vozidlo nabít už za 30 minut.

Faktory, které mohou ovlivnit dobu nabíjení elektromobilů

Na dobu nabíjení elektromobilů má vliv celá řada faktorů. A zatímco některé jsou zřejmé, jiné vás mohou překvapit. Pokud je budete znát, můžete nabíjet svůj vůz rychle a úsporně. Zjistěte, jaké faktory mohou ovlivnit dobu nabíjení vašeho elektromobilu.

Velikost akumulátoru

Velikost akumulátoru je jedním z nejdůležitějších ukazatelů doby nabíjení vašeho elektromobilu. Čím větší akumulátor, tím déle trvá nabíjení.

Nabíjení akumulátoru

Nabíjení prázdného akumulátoru trvá déle než nabíjení částečně nabitého akumulátoru.

Omezená rychlost nabíjení vozidla

Nabíjecí výkon vozidla určuje maximální výkon, kterým je samotný vůz možné nabíjet

Omezená rychlost nabíjení nabíjecí stanice

Nabíjecí stanice mohou mít omezenou rychlost nabíjení – tuto hodnotu nebudete moct překročit bez ohledu na nabíječku.

Teplota

Doba nabíjení akumulátoru vašeho elektromobilu bude pomalejší během chladnějšího počasí i během extrémních veder.

Doba nabíjení elektromobilu

Neexistuje žádné univerzální řešení pro určení doby nabíjení s přesností na minuty. Vzhledem k počasí, rychlosti nabíjení, zhoršování stavu akumulátoru a vašim vlastním jízdním zvyklostem je těžké předvídat, jak dlouho bude nabíjení trvat. Je však možné tuto dobu alespoň přibližně odhadnout. Příklady uvedené v tomto grafu doby nabíjení E by vám měly poskytnout představu o průměrné době trvání nabíjení. Model předpokládá akumulátor v dobrém stavu, ideální počasí a nabíjení akumulátoru od 0 do 100 %.

Doba nabíjení elektromobilu

Akumulátor
Nabíječka o výkonu 3,7 kW (domácí nabíječka)
Nabíječka o výkonu 7 kW (domácí nabíječka)
Nabíječka o výkonu 22 kW
Nabíječka o výkonu 50 kW (veřejná nabíječka)
Nabíječka o výkonu 150 kW (veřejná nabíječka)

107 kWh

28 h

15 h 17 m

4 h 51 m

2 h

0 h 40 m

83,7 kWh

25 h 13 m

13 h 20 m

4 h 14 m

1 h 52 m

0 h 37 m

77 kWh

23 h 7 m

12 h 13 m

3 h 53 m

1 h 42 m

0 h 34 m

74 kWh

22 h 13 m

11 h 44 m

3 h 44 m

1 h 38 m

0 h 32 m

67 kWh

20 h 7 m

10 h 38 m

3 h 23 m

1 h 29 m

0 h 29 m

 

Doplňující informace: Uvedené údaje jsou založeny na nejběžnějších velikostech akumulátorů pro elektromobily v době psaní článku. Údaje byly stanoveny při optimálních venkovních teplotách a za předpokladu nabíjení nového akumulátoru z 0 % na 100 %. https://www.homechargingstations.com/ev-charging-time-calculator/

Odhad doby nabíjení

Většina výrobců má nejspíše k dispozici příručky a informace na webových stránkách, kde je doba nabíjení uvedena, nicméně odhad doby nabíjení si můžete určit i sami, a to následujícím způsobem:

· Zjistěte velikost svého akumulátoru
· Vydělte ji rychlostí nabíjení
· Výsledkem je doba nabíjení

Přes mnoho uvedených čísel se ukazuje, že obecně může doba nabíjení trvat od 30 minut do 28 hodin v závislosti na použitých nabíječkách. Rozdíl mezi dobami nabíjení se exponenciálně zvyšuje tím, čím nižší je nabíjecí výkon.

Veřejné vs. domácí nabíjení

V závislosti na vašem životním stylu můžete jednu z těchto možností využívat více než tu druhou. Domácí nabíjení je sice pohodlné, ale často je pomalejší než nabíjení na veřejných místech. Veřejné nabíjení však může být dražší nebo může vyžadovat registraci v konkrétní aplikaci, bez které k nabíjení nemáte přístup, anebo je zpoplatněno vyšší sazbou.

Domácí nabíjení

Doba nabíjení vašeho elektromobilu bude při nabíjení doma často pomalejší. Pokud potřebujete více než jen rychlé dobití na kratší vzdálenost, je lepší nechat vozidlo nabít přes noc. Možnosti výkonu napájení domácí nabíječky v kW zahrnují:

2,3 kW – nabíjení z běžné domácí zásukvy trvá v průměru 20 až 40 hodin.
11 kW – jde o nejdoporučovanější domácí nabíjecí stanice s průměrnou dobou nabíjení mezi 5 a 8 hodinami.
22 kW – tyto nabíječky jsou v domácích podmínkách méně obvyklé, protože vyžadují vysoký rezervovaný příkon 32 A a tomu odpovídající elektrické rozvody

Průběžné nabíjení

Jedním z nejpohodlnějších způsobů nabíjení vozidla je nabíjení během parkování. Takto můžete elektromobil nabíjet přes noc, v práci, v posilovně nebo při nákupu potravin. Na mnoha veřejných parkovištích jsou k dispozici místa s nabíjecími stanicemi. Mezi výhody tohoto typu nabíjení patří:

• Nikdy se nemusíte obávat, že vozidlu dojde energie, což je neuvěřitelně výhodné. • Pokud je nabíjecí stanice bezplatná, můžete ušetřit peníze za elektřinu v porovnání s dobíjením doma.
• Řada veřejných dobíjecích míst na parkovištích má nižší výkon, takže jsou ideální pro dlouhodobé dobíjení.
• Návštěva nabíjecích stanic během cest vám může ušetřit čas.

Nabíjení pro veřejnost

Veřejné nabíjecí stanice nabízejí možnosti rychlého dobíjení, což je ideální, pokud potřebujete dobít energii během dlouhé cesty. Nemusí však být ideální volbou pro nabíjení z prázdného do plného stavu akumulátoru v závislosti na vašich potřebách. Doba nabíjení se může lišit v závislosti na výkonu. Dva nejběžnější typy nabíjení jsou:

50 kW – ty dokáží zkrátit dobu nabíjení elektromobilu na méně než dvě hodiny i v případě velkého akumulátoru.
150 kW – nabíjecí místa s výkonem 150 kW jsou sice vzácnější, ale akumulátor z prázdného stavu doplní za méně než hodinu.

Doba nabíjení elektromobilu: Nejčastější dotazy

Jak dlouho může elektromobil stát bez nabíjení?.

Elektromobil může stát bez dobíjení i několik měsíců, třebaže to bude záviset na vašem modelu. Úroveň nabití akumulátoru může také ovlivnit dobu, po kterou si vozidlo udrží nabití, a navzdory tomu, co si možná myslíte, ideální úroveň nabití pro dlouhou životnost akumulátoru činí cca 50 %.

Jak dlouho vydrží elektromobil jezdit z plného nabití?.

Doba provozu vašeho elektromobilu závisí na několika faktorech, většinou na velikosti akumulátoru a jeho stavu. Obecně se tato doba určuje podle dojezdu, což je počet kilometrů, které může vozidlo ujet v porovnání s nabitím. Starší elektromobily ujedou v průměru 160 km, modernější modely však mohou ujet od 400 do 560 km.

Nabíjejí se elektromobily během jízdy?.

Ne – třebaže je nutné jednu věc zmínit. Elektromobily mají během jízdy určitou spotřebu energie, avšak rekuperační brzdění dokáže část ztracené energie "vrátit". I díky tomu jsou energeticky účinnější, nejedná se však o samonabíjení. Tento koncept lze označit spíše za částečnou recyklaci.

Jak dlouho akumulátory elektromobilů vydrží?.

Výdrž akumulátoru elektromobilů závisí na mnoha faktorech jako je jejich chemické složení, podnebí ve kterém jsou provozovány, zbůsobu nabíjení atd. Akumulátory vykazují po letech používání určitou degradaci, nicméně i po mnoha letech lze vůz používat i při sníženém dojezdu v řádu několika procent.

Může dobíjení do 100 % zničit akumulátor elektromobilu?

Obecně platí, že ne – dobíjení do plna nezničí akumulátor vašeho elektromobilu. Elektromobily mají zabudovanou ochranu akumulátorů. Většina systémů řízení akumulátorů je navíc vybavena opatřeními proti neustálému rychlému nabíjení. Obecně vzato však za účelem prodloužení životnosti akumulátoru je vhodné nabíjet na méně než 100 %, např. na 90 % nebo dokonce jen 80 %.

Můžete v elektromobilu během nabíjení sedět?.

V elektromobilu lze během nabíjení bezpečně sedět. Pokud jste však zdravotně závislí na jakémkoli elektrickém zařízení, například na kardiostimulátoru, doporučujeme, abyste během nabíjení ve vozidle neseděli. Elektromagnetická pole by mohla narušit funkci zařízení. Pokud máte v této otázce jakékoli pochybnosti, obraťte se na svého lékaře.

Máte ještě další otázky? Zjistěte další informace o elektromobilech se společností Honda.

Související články